Pages

Thursday, November 12, 2009

Kertas dan dakwat

Salam

Tadi selepas isyak, terfikir untuk baca buku.The real buku.Dicetak.

Tiba-tiba timbul kesedaran yang aku kurang baca buku.Buku cerita yang dimaksudkan, bukan buku programming, java, digital yang setebal kamus dewan itu.Buku cerita ini, yang biasa kita report kat buku nilam masa sekolah dulu.

Kurang membaca buku cerita.Itu fakta.
Kalau dibandingkan dengan dulu...~

Walaupun hari-hari baca nota kuliah, baca email dan entry blog, tak sama dengan baca buku, yang boleh dipegang, dibau, diselak-selak dengan jari- jemari.Ouh rindunya nak mengadap buku dan baca.

Macam pelik kan.

[Poyo terlebih budak green ni.]
haha..

Situasi sekarang, nota kuliah pun soft copy, buat tutor pun dari elearning, buku rujukan adalah wikipedia dan web site.

Baca surat khabar pun kat internet.Nak tau ape jadi kat Malaysia, negara jiran, China, Jepun..Google je.Surat khabar free banyak.Sampai kabur mata ku mengadap skrin monitor.Hebatnya dunia sekarang.Baca entry orang, komen-komen, tengok balik balasan komen tu..huuu, gigih nye para blogger membaca.Hehe, tak sia-sia kempen Dr M lancar kempen membaca dulu.Blogger dah buktikan...:p

Buku terakhir yang aku baca setebal 120 muka surat.Punyalah gigih baca, sementara nak tunggu turn kat imigresen hari tu.Hasilnya, 2 kali ku khatam baca..<<=== gila lama tunggu turn.

Nak tau buku ape tu??

Under 18, Fear no more.
Sejenis komik.
wakaka~~

*sempat baca komik 2 kali, surat khabar beli kat situ dan 2 chapter simulation .* <== lama kan?

Yang penting rindu yang teramat nak spent masa lama-lama baca buku sambil dengar radio, dengan secawan air panas kat sebelah.Huu,lama dah tak buat. Feeling yang memang lain dengan baca entry blog berjam-jam tanpa henti.heheh.

Dan tadi, aku terus ke bilik kawan, meminjam buku-buku untuk dibaca,.Instead, end up tengok coffee prince dengan izzah for i-don't know-how-many-times-dah.Haha.

So much to read, green. ;)


Buku Nancy Drew.All time favourite.Eventhough dah besar, kadang-kadang tanpa segan silu masih membelinya. :).Sayangnya, dari kecil sampai besar, harga dia tak pernah turun, walaupun untuk series yang lama-lama.*sigh*.Best nya jadi librarian dulu, nancy drew ni, baca free je sambil jaga kaunter. ;)


p/s: jangan lupa mengaji lepas smayang.!

23 comments:

Fatt Chin Choy said...

aku baca paper jer sekarang ni

green said...

ah fatt first..

juk said...

Salam ziarah. Blog anda sgt menarik. Jemputlah dtg ke blog saya pula. Jom kita saling jadi follower? Nak tak? Thanks.

cikgu zuki
zukidin.blogspot.com

joegrimjow said...

ahaa
pernah NAK baca
rasanya da kot
cume xingat jalan cte die

baincardin said...

Biar poyo baca buku sebab ilmu tetap dapat. hehe....jgn poyo tak tentu hala dahle....heeeee......^_^'

AKO said...

Oooo ex-SiGS eh.. ni sure batch baru nih ;-)

Aniwei, nice knowing GS Gal here too... ;-)

cik EPAL said...

dah lama tak membacaa ..huhu

green said...

juk..terima kasih..

joegrimjow..baca lagi ;)

baincadin..okiedokie..

ako..yeah me too!strive for excellent!

epal..br baca entry sy kan tadi..hehe

sI tEDI said...

aku dah lam x baca buku . buku cerita maksud aku..
surat kabo tu ari2 lag

DilOt said...

ooo ada gak budak xsigs lain kat sini ..ingat green je....hihi...

sigs sigs..eh cikgu low beng choo ape cite ek...cikgu yg suke baling buku student...

green said...

tedi..sama~~

dilot..LBC..rindu blaja math nagn die..hehe.Ntah cm da bersara je..dilot, kalu nak g sigs, gtau arr, g sama2..

fiD said...

xnak bace buku asp??? benda paling aku x suke!!!!

kawie2020 said...

Under 18, Fear no more... best x komik tu? kalau ko kate best aku nk carik ni...

DilOt said...

rasanya dah bertahun tak singgah sigs...last pergi tahun 2000 kot..skang 2009...hoho..lame giler...ehe...

jom...hehe..tp tak tau nak jumpa sape..rasanya cikgu2 yg dilot kenal rmi dah pindah atau pencen....

green said...

fid..hehe..rilek2, jgn psycho ak..hehe

kawie..under 18 tu banyak series, br dapat baca 2 series, yg lain blum lagi.Wat masa skarg ni, rasa cam bez buku tu, try laa..tp kalu x bez, jgn marah ye.Ku kan kaum muda.. :p

dilot..same.Tu laa nak pergi tapi cikgu2 tu ade lg kat skola tu ke tdak.Rasa cam nak pergi, gi bilik guru, kenalkan diri dan capub haha..boleh? :p

AzuanBudakPandai said...

aku ada 3 buah buku koleksi john grisham...3 3 aku tak baca hoho..tunggu cuti masa line tenet tak dok dulu kot haha

BuLaN iTu aKu said...

membaca buleh buat saya mengantok..
hehehehe
hai green..
salam pekernalan

green said...

azuan..kalu bez gtau..

bulan..sbb tu baca kena ada selingan, radio atau air..hehe

salam kenal gak..

ezzati said...

aku xde baca pape....adooiii

LORD ZARA 札拉 said...

hehehe~
kat UTM kan banyak buku?
hehehe~
baca dik baca~

kih3~

i'msosupernotcool said...

me too..
i miss the time when my teacher brought me to library..
everobdy had to read one story book every week..

duh..

green said...

ezzati..read my en3 always..hehe

zara..yerp, reading station byk..

supernotcool..old days~~

ketupat said...

ulang tgk lagi ke?adeh korg nih...