Pages

Thursday, April 29, 2010

Sambil Menyelam Minum Air.

Salam

CSI
Selain ER, talkshows dan beberapa cerita lain, saya juga meminati CSI. Sekarang kat rumah, saya tengok CSI back to back. Saya suka dengan cara 'officer' dia selesaikan masalah, keluarkan segala terma sains, kaitkan dengan logik, skil komputer, segala jenis penyakit pendek kata, semua.Kalaupun itu cuma skrip yang dihafal, saya tetap kagum sebab mereka semua nampak berpengetahuan. Benar orang kata, orang berilmu dipandang tinggi. Sebab apa saya suka tengok CSI? Sebab saya rasa pandai setiap kali habis satu episod.Macam pandai untuk selesaikan kes macam Grissom, Horatio atau siapa saja. Bold di sini; macam pandai.Macam sahajalah.

Oh bukan, perenggan di atas bukan slogan untuk apa-apa pertandingan berkaitan CSI. 

Earth Day
Dah beberapa hari berlalu pun, tapi isu ini tak mungkin lapuk.Hari tu, saya tengok 'tempat pembuangan sampah terbesar di dunia' . Sebesar Texas, hmm.. ridiculous betul. Tapi orang tak nampak sangat sebab ia di dalam air, di lautan pasifik antara United States dan Jepun.

Tengok gambar bawah..


Jangan disangka air yang jernih itu bersih. Tak semestinya.Laut biru, pasir putih..pfff
Ini adalah sebahagian kecil sampah yang terapung, tidak termasuk yang dah tenggelam.Jarak dia expand dari Hawaii ke timur Jepun.



Paling banyak adalah plastik dan Styrofoam. Kalau macam ini, aku lagi rela mandi kat pantai Lido yang keruh sebab tanah dan pasir, dari mandi berendam, menyelam lepastu terminum air kat sini. 
Eeeurghh..


Penyu makan plastik konon-konon obor-obor.


Ini bukan fesyen baju hujan terbaru.
Okay, tak cool langsung.


Gimik rancangan Fear Factor versi 'pelican'. 
Macam-macam ada ; pemetik api, penutup botol, plastik, segala jenis sampah sarap, semua.


Gambar: Model tummy trim.
Kura-kura ini terperangkap dalam gelung plastik sejak dari kecil. Ia survive tapi membesar secara tak normal.


Lepas tengok, kita tahu this is just not right. Lepas ini, cuba untuk tidak buang sampah merata-rata. Memang laa susah sikit nak kitar semula, guna semula  so, benda paling senang adalah dengan buang sampah secara betul kat dalam tong sampah.Simple.
Saya bukan aktivis alam sekitar, but I might become one. Siapa suka tengok laut kotor-kotor, pergi pantai penuh sampah, lepastu jumpa haiwan tak bersalah macam tadi.


Payu dara
Berita terbaru : Ikan paus disahkan menghidap penyakit barah payu dara.Sebab sampah sarap dan pencemaran. 

Wait, the whale is suffering from breast cancer? I didn't know that, in fact i don't even know that whales have breast.
Allah...



give me a break.

16 comments:

HEMY said...

siannya turtle tuuuu....tapi syukur masih lagi hidup dia

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.ohh mann
.kesiannye binatang2 tuuu

ezareena~ said...

saye terase matang bace post kali ni..
bnyk benda yg kite xnmpk..dan kite xtahu..
and think everything's is all rite..
but on the other side..laen cerite nye..huhhhuhu~ =(

joegrimjow said...

yg last tu
betol kaaa????????

green said...

hemy..yerp2~

intan..soooo sad~

eza..yeah eza, terase matang eyh??..the grass always greener on the other side?well well..

joegrimjow..betul, tp mcm tak percaya kan??

aCu said...

oh. sgt kesian ye penyu itu.

Frodo Baggins said...

ikan paus? b cancer? what??
sila jgn buang sampah merata!
go green!


((sedih ...))


sayangi bumi.

Kaseh NazLieza said...

sy pon suka er n csi...best gilok...

p/s: inginkan pakej katering serendah rm6.90 per pax beserta kek pengantin 3 tingkat secara percuma...lawati

http://nazliezacanopycateringweddingplanner.blogspot.com/

green said...

acu..mmg..=(

frodo..hard to believe..indeed..

kaseh..csi fan..

hoo bisnes..good2~~

~ainun~ said...

menyelam sambil buang sampah..

meo188 said...

wah... entri apakah cenggini,,,

byk pikir eh?

take care fren

@isHaH@but@lib said...

kte pon tak tau pasal ikan paus tu. Yang pernah dengar dorg ade ovari or something. haha, ntah.kite bodoh banyak bab biology sume neh.

byw, good to know all these things.

green said...

ainun..shouldnt be that way..

meo..tak adelahh, okie dokie..

norexx..yeah, never heard they have boobs, haha..

botak said...

marah budak sekolah!
diorang selalu buang sampah jajan dlm longkang..
aku pun sama buat mcm tu jugak dulu..
marah aku!
eh kau x buang sampah merata2 ke?

green said...

ok, ak akan marah ko..nnti ye..

Anonymous said...

whale de breast sbb die mamalia....salah 1 ciri mamalia adalah menyusukan anak...