Pages

Monday, February 22, 2010

Facebook Aku dan Jaringan Laman Sosial Lain

Salam

Rasanya, ini dah kali ke berapa buat entry blog yang ada kena mengena dengan facebook.

Saya agak lambat buat akaun facebook. Dulu rasa macam menyemak je benda alah tu. Rasa macam " aku ok je tak ada fb". Hoho, tapi itu dulu, sebab akhirnya, ku buat juga facebook. Ingat lagi masa awal-awal tahu pasal facebook. Tahun 2007 kalau tak silap.Waktu tu facebook baru sangat, tak ramai pun kawan-kawan dan orang sekeliling yang ada. I swear, that time memang nak bukak akaun tapi niat terbantut sebab "semua orang addict dengan myspace dan friendster".

True, friendster tu dah macam search engine google, wajib bukak tiap kali online. Segala-galanya tentang friendster. Kalau orang mintak email, mesti ada niat untuk add friendster. Maka selepas itu, lahirlah grafik java script " thanx for da add", dan macam-macam lagilah.


Thanks


Itu belum cerita edit layout, tambah grafik, buat banner bagai tu semua. Waktu jadi student sekolah dulu, edit layout dan jadikannya secantik mungkin is so -in-thing! Kira kalau layout cantik, dikira memang up-to -date la. Tengok sekarang, how is friendster doing now. Lame, noob? Benda yang dulunya memang advance sekarang dah jatuh jadi nombor berapa dah. Take over by facebook, blog, twitter and such.

Yerp, hidup tak selalunya di atas. 

By the way, friendster sekarang dah menjadi milik syarikat Malaysia. We are now the owner! Tahniah laa pada syarikat tersebut. Walaupun saya agak pesimis dengan keboleh-pergian friendster pada masa akan datang, tapi since the company kata "prospek marketing yang ada pada friendster sangat bagus untuk asia pasifik khususnya asia tenggara",..hurm, kita layan je laa. For us? Support weyh...

Dah lama tak bukak friendster, dah nyawa-nyawa ikan

Ouh, i have myspace too. Hari pertama sign in myspace juga merupakan hari terakhir saya bukak myspace.Not my cup of tea.Cukuplah satu friendster waktu tu..

Kini, facebook is the top in the list. Adik ku yang baru darjah 5 pun dah ada facebook. Aiman my cousin's son pun dah ada facebook. Nak main game dia kata. Maju nye budak-budak sekarang ni. His friend list mostly are teachers.Haha.

At first, i had certain hesitation before i decided to have my very own  fb. This entry explains everything. That's why i blog the article right away. It was the day i finally sign up to have one. Hehe ;)

Masa buat facebook, i told my course mates yang selama ni dok suruh buat. Dorang laa yang mula-mula request jadi friends. And yes, i save the first 'place' for my roomie, hajar. ;) The next day, ada 38 orang yang request nak jadi kawan. Haha, jakun jap masa waktu tu, mungkin sebab i'm a newbie!Mesti laa jakun.Mana pernah buka friendster dulu tetiba ada 38 orang yang buat friend requests...(the other way of saying i tak popular T___T ). Uhhuhu~~ 

Yang termasuk dalam senarai 38 orang tu adalah kawan-kawan dan lecturer. What? Allah..

Dr R (bukan nama sebenar) mengajar saya beberapa subjek. Malah Dr R adalah PA (penasihat akademik) saya sepanjang pengajian."Huhu, nak approve ke nak ignore nih. Kantoi laa kalau jadi pape nanti.."getus hati kecilku yang bajet nates ini..

Approve jugak akhirnya.

*sebelum ni Dr R pernah menyelit suruh siapkan mini projek masa budak-budak ni sibuk main komen-komen, haha* gurau je tu sebenarnya..

Sekarang ni, nak inform pape pun guna facebook. Nak cakap tarikh daftar subjek, assignment, dan etc guna saluran fb (selain dari elearning, of course. ) Kalau nak cerita baik buruk fb ni, sampai bila pun tak habis sebab pada pendapat saya laa, this type of technology is progressively improving. Evolves and updates. Satu elemen yang kita argue hari ini, mungkin akan berubah esok harinya. 

Tak kesah laa, setiap orang ada pendapat masing-masing. Guna satu saluran media itu dengan sebaik mungkin.Tak payah sampai kena masuk penjara macam saudara Tasyriq tu dulu, oops.

Sapelah aku nak ajar orang cara guna facebook. 




Ahh, yang penting tadi bukak facebook  terus rasa bahagia, dan terus terinspirasi nak buat entry blog macam ini :P


klik untuk tumbesaran

p/s: persoalannya di sini, kenapa pensyarah tu rasa yakin je kitorang bukak facebook malam-malam macam ini. Konfiden je bagitau mesej ni kat fb..hmm
:P 

15 comments:

joegrimjow said...

haha
melampau btol pensyarah buat camtu
tau kat dekan
konpem kene sound ni
hehe

ni la die penangan FB
zaman internet katakan

green said...

hehe..tp mcm best laa :)
yerp..dan br baca yang google akan lancarkan satu web yang dikatakan mampu lawan fb...ish..mcm2..

HEMY said...

kalau nk citer sapa yg buat..apa agenda di sebalik facebook pa sume..susah le..yg penting ianya sangat bagus utk byk benda

Sang Harima said...

hahaha.. kretif punya pensyarah...

saypOOL rafhtello said...

aku still bermyspace..

Dak Wan® said...

Fb ni teman join untuk contest je.. hehehe tetiba tgk2 bleh plak buat promotion utk blog, pastu tgk ada plak game... akhirnya.... melekat trus! Hahaha

Ah Fatt said...

giler canggih
budak2 pun pandai main game fb yer
akuyg ada fb ni pom jarang nak update kat sana... game satu pun aku x sentuh

twitter? hmm... ada akaun tp x kena jiwa.

myspace... ada gak.. x kena gak
friendster... pun ada... pun x kena


ym pun jarang bukak

blog jer yg tahan hampir 2 thn neh

**********

kalau dulu kelas batal tampal notis kat pintu... datang kelas pastu nampak notis... balik kepenatan

Sharif John said...

Dh lama x bkk friendster

Moon BlooDy Spell said...

ehhehehe.. sama ar moon pun baru 1 bulan je ada facebook....
betul tu. dulu myspace lagi org minat... facebook ni tak bvest sangat tapi skung ni.. hurm dah macam giant...
heheheheh..kelakau la lect kamu.. hehehehehe

~0~ said...

wah...canggih btol lecturer tue...


tp kalo aku mmg xtau la..pasal fesbuk pun bukak sebulan skali blom tentu

niesz said...

huhu..same la ngn niesz..dulu if xbukak frienster cam xlengkap je nk on9..skang ni sbulan sekali br bukak..haha..now lam kpale otak ni if on9 mesti bukak fb n blog..wajib!ehe..

Frodo Baggins said...

hahahhahaa

>>___<<

google? Buzz ke?

wa rasa lec tu mmg
ngadap fb jer memalam
hahahahha

green said...

hemy..betul..yg penting cr guna itu betul..

sang harima..she's the teacher anyway..

saypool..sygnye ak x aktif, fs ok lg kot..still guna..jarang2..

dak wan..paham..tu namanya sambil menyelam minum air..hehehe

fatt..blog, twitter n fs ak ok..ms je kureng..haha, tu zaman bila fatt..kat matrik dulu kitorg infom gn hp je..ok lagi kot...

papepun, blog mmg kn ngn jiwa aku..twitter pun..<--penggalakkan bebelan, haha..

john..huhu, same laa kita..

moon..ouh br sebulan?..tahniah ye sbb bkk..kita xde ms laa

~0~..nape? blog plak cm ne?

niesz..yeah..tp zaman bkk fs dah berlalu..now is blog n twitter 4 me..;)

frodo..die ajak jd neighbour ko tau?

EpPieY said...

da lama dah lancar google buzz..

friendster belum jadi milik penuh mol..pengambil complete kalo tak silap mei nih...di amik secara berperingkat....

green said...

ohoo...eppiey..ko jarg kan dtg blog aku..terharu..haha