Pages

Monday, February 1, 2010

Cara Mengatasi Masalah

Salam

Ia suatu masalah yang besar bagi para angkasawan Amerika untuk menulis nota dengan pen di ruang angkasa. Semuanya kerana dakwat pen terapung-apung apabila mereka menggunakan pen. Lalu,angkasawan US berpendapat, perlukah mereka memvakumkan dakwat seperti mereka memvakumkan titisan air?

Hmm...

Sebenarnya, Dr Sheikh Muzaffar juga mengalami masalah sama.


Rangka perancangan mula dibuat. Pen berdakwat serba maju cuba dicipta. Plumbum, karbon, dan segala bahan kimia dieksperimentasi bagi mendapat hasil yang terbaik.Berbilion US dollar dilaburkan bagi menjayakan bahan inovasi ini.

Hanya kerana sebatang pen.

Hebat.

Tapi,tanpa mereka sedar saintis Russia, pergi ke angkasa lepas, menulis berpuluh-puluh catatan nota di atas kertas dengan jayanya.Adakah dakwat pen yang maju itu telah tercipta?Berapa banyak duit yang telah habis dilaburkan?


Salah seorang saintis dari Russia itu menjawab,

"Tak adalah, kami tulis guna pensel je..."



^_^ --> Tumpukan pada penyelesaian bukan pada masalah. Be a man with solutions..
Lagi satu, kadang kala, penyelesaian itu mudah sahaja, cuma kita sudah terbiasa dengan budaya "to excel, we MUST ALWAYS think big".

Pada pendapat saya, itu betul, tapi tak semestinya MUST and ALWAYS.

p/s: PeN oN~

16 comments:

Frodo Baggins said...

>>___<<

yeah "Pen On" ... AGAGAGGA

sblm kesana ... SMS x merisik
kabar dulu ke?? keh3x be a man with problems pown cool jugak. agagaga

fiD said...

aku setuju...

kdg2 benda simple dlm idop ni pon kite amek keco...

hidup xleh complicated sgt kan,,, =)

saypOOL rafhtello said...

Russian lagi bijak dari american..haha

♀.รﻨν.♂ said...

hahaha.
betul.
tak sume benda tu complex.
=)

green said...

frodo..cepat nya komen..

fid..tau tak pe..

saypool..ak agak setuju dgn pandangan itu..huhu..

siv.."why you hv to go and make things so complicated, life like this u...<--lirik lagu..

lalala~

Faarihin said...

hahaha.. betul2.. kenapa nak rumit2kan perkara yang merugikan.. pakainkan pensel lagi baik.. hahaha..

joegrimjow said...

lol
like this story
nak tiru bleh
huhu


cppc
jom join contest best
;-)
link contest

green said...

faarihin..betul tu, tak perlu tension..

joegrimjow..tiru je, no prob..ouh, IsyaAllah join contest tu..

oranglidi said...

stailo entri ni!!!!

Ah Fatt said...

org rusia dr dulu memang bijak
skang ni dorang kurang sumber je

baincardin said...

marler pen pun xleh ke green? yg permanent nye? heheee...^_^'

Firol said...

meneyelesaikan masalah dengan mencari jalan paling mudah....mmm bagus sekali idea ni

AzuanBudakMemandai said...

ntah..kadang3 aku nie terlebih pikir gak wakaka

HEMY said...

kadang terlalu pk sangat..kita miss yg mudah

green said...

orglidi..tgk kucing laa :P

fatt..betol3

bain..pakai marker eyh..boleh bain, boleh..

firol..10 markah utk sy cikgu!

azuan..eceh..ape maksud mu itu?

hemy..tau xpe..

green said...

orglidi..tgk kucing laa :P

fatt..betol3

bain..pakai marker eyh..boleh bain, boleh..

firol..10 markah utk sy cikgu!

azuan..eceh..ape maksud mu itu?

hemy..tau xpe..