Pages

Saturday, October 17, 2009

Impianku

salam

Last night, before i went to bed, i watched this video.


I am touched..

Fyi, i enjoy watching talkshows, and my two favourites are oprah and ellen.

Just to share..

dalam dunia ni, ada orang yang membesar dan tahu apa yang mahu dicapai dalam hidup. Impian dia tak mungkin berubah. Kekal sama. Ada orang yang punya impian berbeza tiap masa. Beredar mengikut zaman. Dalam prsoses kita menanam dan kemudian mencapai impian tersebut, banyak perkara yang mempengaruhi kita.

Aku pun..

Contoh paling mudah adalah cita-cita sewaktu kecil.Korang punye cita-cita same je ke dari waktu sekolah sampai sekarang??Atau pun masa kat sekolah dulu cikgu yang tuliskan cita-cita kat buku report..

guru, polis, doktor..

typical kan?

Hurm, cita-cita aku tak pernah berubah.Setiap hari aku berdoa ia tercapai.


Aku mahu berjaya dan bahagia dunia dan akhirat.Inilah cita-cita ku setiap hari.

General.Memang
Tapi ade ke yang kesah?huhu....
Yang pasti, cita-cita ku yang satu ni aku dapat rasa ia tercapai sedikit demi sedikit, satu demi satu.Yang penting, usaha dan bersyukur~

Okeyh.

Bawah ni adalah cita-cita (in terms of career) yang pernah aku impikan sebelum ni..

Aku mahu jadi pensyarah, doktor biogenetik, journalist, manager, dan yang paling aku ingat adalah nak kerja kat rumah orang-orang tua.Heheh, ni sebab aku baca cerita sedih bila anak-anak tinggalkan mak ayah terbiar kat rumah orang tua. Buku yang aku baca tu, aku pinjam kat perpustakaan bergerak Sultan Ismail, masa aku darjah 3. Walaupun aku kecik time tu, persepsi aku masih sama sampai sekarang.."kesiannya, sampai hati, biar aku je la yg jaga.."

cuma mungkin, pemikiran aku yang dah matang sikit ni mengakui bahawa ada orang tua yang rela hati nak tinggal di situ..
kan?

~~the end of this story~~

Papehal pun, ape yang aku belajar sekarang tak ade kena mengena dengan ape cita-cita aku dulu. Course aku, software engineering. Hee..jauh kan? Mungkin sebab masa kecik dulu, aku memang jahil lagi buta IT.So takde lah nak terpikir..

Selain daripada minat aku terhadap bidang teknologi khususnya komputer, aku berterima kasih kepada pensyarah sains informatik masa kat matrik dulu.Dia yang banyak bagi info, jawab soalan-soalan yang aku bagi, bagi nasihat, dan mencambah minat aku dengan lebih mendalam secara konsisten.So, to him, Tengku Rudy Izhwandy, thank you very much.(Mane tau dia baca..huhu~~)

p/s: Sometimes, dream is meant to be dream..

19 comments:

Kuda Kertas said...

moge cita2 kamoo tcapai..

et said...

dlu pernah de cite2 nk jadik polis..pastu ade gak cite2 nk kutip org2 tue yg susah..tlg jge derg..harap2 da kaye nnt..ley realisasikn cite2 tu..insya ALLAH~

saypOOL rafhtello said...

software engineering..hebbat la tu..
keje mne yg ko rase seronok..aku pun xsure akan jdi engineer or x..sama2 doakan.. ;p

Uruchimaru @ kf said...

hehehe semoga tercapai-cita2 kamu..

fahmi said...

salam, kak..kalau software engineering kena hebat matematik tak..?

The Hobbit Frodo said...

menarix ~


wa pun ada cita-cita tapi terpaksa buang jauh sbb ikut kata family. maka jadilah apa yg aku jadi skank. happy?? mgkin, tp agak terkilan jugak ... ada hikmahnya ...


tuk puaskan hati aku sendiri, aku study per yg aku nak tu lps dah puaskan kehendak ummi n abah aku. huahuahuahua. walau aku x apply 100% lps tu. tp wa puas hati. ngeh ~ pencinta ilmu?? tidak lah sangat tp sebab mgkin sbb minat n TEGAR ...


>>__________<< XOXOXO

nursarah87 said...

masa kecik2, cita2 menjurus pada karier..mau jd cikgu..polis..dll

bila dah besar, cita2 lebih general,

'nak bahagia dunia akhirat, nak gembirakan ibuu bapa'..

elyn said...

ak pn xpernah bercite2 nk jd seorg software engineer ms kecik2 dlu..
tp skang ak bljr software engineering..
even ms mtrx dlu ak bljr life sc..
bg ak, menuntut la ilmu seberape byk yg boleh,
even bkn bidang kte sbb kte xtau ape yg akn jd pd ms hdpn..
boleh jd kte bljr software engineering tp x jd seorg software engineer..
who knows???

messyremo said...

waa..

aku suka ayat last~~

Sometimes, dream is meant to be dream..

miSs siv said...

tapi dari dream, akan menyebabkan kite berusaha utk capai kan?
keje kat rumah org2 tua?
nice!
respect kamu~
=)

Fatt Chin Choy said...

bagus ada impian
tp aku ambil jer peluang yg ada

meo188 said...

kalah kesedihan dlm akedemi fantasia

cookie devine said...

Pernah berangan nak jd askar.

Azrul_amigo said...

owh..
ape yg penting skrg minat..
klu xde minat balaja papepom xjadi..
dak software rupenye....
blaja katner..

geeds said...

but dreams DO come true.
only if we really believe in it.
;)

chekgu BaniHassim said...

tanpa cita2, hidup mmg tak bermakna...
kan??

green said...

kuda kertas..trimas~

et..boleh nye..

saypool..aminn~

time kasih kf..

fahmi..hebat..xde la sgt.Tp sejak 2 menjak ni, slalu gak kena buat program yang kena kira2, contoh program kena kira BMI, payroll, tax,etc..sedikit sebanyak basic kn ade.And akak amek subject simulation, and computational math, bab statistic kn power, tp xde la ssh sgt, lecturer ade je nak ajar...

green said...

frodo..jwb la comment ku di blog mu..

sarah..general yg bgs~

elyn..setuju bangat~

messyremo..tak tercapai~

siv..pape pun usaha sgt penting..

ah fatt..huhu..bgs tu

green said...

meo..hukhuk..sedih~

cookie..hebat!

azrul..utm

geeds..except for the wild one..

chekgu, sy sgt setuju..sy nak jadi cikgu, sbb die sgt mulia..