Pages

Monday, January 4, 2010

Kisah Cinta Terhebat

Salam

Bertahun-tahun yang lalu, Aku berdoa kepada Tuhan untuk memberikan pasangan hidup,

"Engkau tidak memiliki pasangan karena engkau tidak memintanya", Tuhan menjawab.

Tidak hanya Aku meminta kepada Tuhan, Aku menjelaskan kriteria pasangan yang kuinginkan. Aku menginginkan pasangan  yang baik hati lembut, mudah mengampuni, hangat, jujur, penuh sukacita, murah hati, penuh pengertian, pintar,humoris, penuh perhatian. Aku bahkan memberikan kriteria pasangan tersebut secara fisik yang selama ini kuimpikan.

Sejalan dengan berlalunya waktu, Aku menambahkan daftar kriteria yang kuinginkan dalam pasanganku.

Suatu malam, dalam doa,Tuhan berkata dalam hatiku,

" Hamba-Ku, Aku tidak dapat memberikan apa yang engkau inginkan."

Aku bertanya, "Mengapa Tuhan?" 

dan Ia menjawab,"Karena Aku adalah Tuhan dan Aku adalah Adil. Aku adalah Kebenaran dan segala yang Aku lakukan adalah benar."

Aku bertanya lagi, "Tuhan, aku tidak mengerti mengapa aku tidak dapat memperoleh apa yang aku pinta dari-Mu?"

Jawab Tuhan, "Aku akan menjelaskannya kepada-Mu.Adalah suatu ketidak adilan dan ketidak benaran bagi-Ku untuk memenuhi keinginanmu karena Aku tidak dapat memberikan sesuatu yang bukan seperti engkau.

Tidaklah adil bagi-Ku untuk memberikan seseorang yang penuh dengancinta dan kasih kepadamu jika terkadang engkau masih kasar, atau memberikan seseorang yang pemurah tetapi engkau masih kejam, atau seseorang yang mudah mengampuni; tetapi engkau sendiri masih suka menyimpan dendam,seseorang yang sensitif, namun engkau sendiri tidak..."

Kemudian Ia berkata kepadaku, "Adalah lebih baik jika Aku memberikan kepadamu seseorang yang Aku tahu dapat menumbuhkan segala kualiti yang engkau cari selama ini daripada membuat engkau membuang waktu mencari seseorang yang sudah mempunyai semuanya itu!.

Pasanganmu akan akan berasal dari tulangmu dan dagingmu, dan engkau akan melihat dirimu sendiri di dalam dirinya dan kalian berdua akan menjadi satu.

Pernikahan adalah seperti sekolah, suatu pendidikan jangka panjang. Pernikahan adalah tempat dimana engkau dan pasanganmu akan saling menyesuaikan diri dan tidak hanya bertujuan untuk menyenangkan hati satu sama lain, tetapi untuk menjadikan kalian manusia yang lebih baik, dan membuat suatu kerjasama yang solid. Aku tidak memberikan pasangan yang sempurna kerana engkau tidak sempurna. Aku memberikanmu seseorang yang dapat bertumbuh bersamamu."

**************

Karangan yang indah ini, bukan saya yang karang.Tapi kawan nama Ijat yang bagi.Terima kasih ijat.

Ijat, juga dikenali sebagai ketupat dalam dunia blog.Ijat tak ada blog cuma ada akaun google je..Dia pembaca blog saya yang setia ;) *smile*

Hmm..masa Ijat send kat kitorang semua, ramai yang komen, "Ijat dah jiwang.."
Memang pun.

Tapi kan Ijat, terima kasih laa sebab sudi share.Surat ni mendalam, tersirat dan banyak makna. Ini bukan cerita biasa, ini cerita yang hebat.One day, bila masa dah sampai, cerita ini akan dibaca semula dengan keadaan dan perasaan berbeza. Mungkin bukan seorang diri. One day.

~~~

psst : Hemy <--tau tak tentang orang yang kutahu?


p/s: To purple~ : u klik2 my archive ae?

22 comments:

Frodo Baggins said...

best jer karangan ijat nih ...


>>_______<<


yer, ijat dah jiwang xoxoxoxo

imHepPie said...

suwettt sgt...hmmm kdg2 kita slalu mntk yg mcm2..isk

Uruchimaru @ kf said...

catatan yg bagus!

misz benida said...

sayu..

saypOOL rafhtello said...

widget yg top commenter ko pki yg mne..ada link x..nak2..aku punya org dah byk komen tp still kuar sikit.. =)

green said...

saypool..widget top commnetor yg sebelah ni sengal..tp ak still letak sbb die ade link..die sengal sbb tak ikut bilangan sebenar,..widget top commntor for month senang nak cr tp yg overall ssh sket..Hmmm..tp serius, yg widget kat blog ni mmg hampeh..adess...

t, ak cube carikkn yg betul ae..sbb nak tkar jgak..t bgtau

HEMY said...

soalan ko aku baca byk kali tak paham...hahaha..tak kenal kot

k.A said...

aku baru terpk nak msk kan kriteria2 tuh.tak jd ah.huhu

ketupat said...

siooot ko dayah...huh!
camtuh pon kire jiwang ke?

faiq said...

hemi: ya..aku taw

sharamli said...

ijat kapel ngn sp?

maiyah said...

menarik.. ;)

ezany said...

kisah benar ker ni..? ijat tulis melalui pengalaman sendiri ker..

i'msosupernotcool said...

macam sekolah?
erkk..
xkot..

baincardin said...

Green, karangan ni memang sangat indah. ^_^

fiD said...

memberi impak la bile aku bace ni,, TQ

panggiL guA siv. said...

huuu..
speechless.
:)

Dak Wan said...

Tuhan itu maha adil, hanya dia yg tahu apa yg tersirat disebalik apa yg tersurat. Wallah hualam.

off topic : Salam, sudah pergi mengundi ke belum? Kalau belum jengah2 lah yer blog teman.... tqs

green said...

frodo..ijat kate.."siot".haha

heppie..tu lar..

kf..thumbs up

misz..huhu

saypool..ak x jumpa lagi..sbr ae..

hemi..ouh, tak mengapa..biar jd rahsia..haha

ka..don't

faiq..ape die..

sha..t iajt marah

maiyah..:)

ezany..ntah..ye kot

supercool..heh?

bain..mmg~

fid..impak cm ne tu?

siv..adehh~speechless ae..

dak wan..utk contest zara tu ke?dah2 ..

ketupat said...

tbe2 j nak nyemak kn dayah...bkn sng org nk post psl aku..ahahaha

the_m said...

One day, bila masa dah sampai, cerita ini akan dibaca semula dengan keadaan dan perasaan berbeza.

green said...

yeah m..bila balik nih??