Pages

Monday, August 31, 2009

31 bulan 8...lima puluh 7

salam

Happy birthday Malaysia..!
Semoga aman damai, makmur dan harmoni.
Kurang sengketa, maksiat dan bencana.
Maju dan elok segala benda
serta bertambah bersih dan cantik!

Kempen Kibar Jalur Gemilang
Kempen Kibar Jalur Gemilang
Sempena Kemerdekaan Malaysia
ke 52



maaf, lambat wish,..saya baru balik dari airport laa..

p/s:pak guard baik, bagi masuk..

Friday, August 28, 2009

Blog memeperkenal aku dengan dia

Salam..

Apa yang korang terfikir bila baca tajuk kat atas tu??






'
'
'
'
'
Siapa die??




HAahaha, tiada sesiapa..

Aku puas ber blogwalking tadi. Pengalamannya biasa saje cuma aku stop di beberapa entry yang menarik. Belajar sikit-sikit dari pengalaman orang..

Kadang-kadang cara penulisan mencerminkan cara penulis berfikir, bercakap, tahap bahasa malah ilmu.Boleh jadi, blog menggambarkan diri seseorang itu.





Hey wait..
Tak semestinya.

Ada orang menulis dengan penuh tertib, tak menggambarkan diri mereka yang sebenar dan cara  kehidupan sehari-hari. 
from this, you can see the other side of him..or her.

Hipokrit??
hmm...

Ada juga penulis yang pandai bermain dengan bahasa.Tak straight to the point. Kias dan tersirat. Penulisan begini padaku mesti lahir dari penghayatan yang dalam. Dan segala apa yang dia tulis memang merupakan suatu luahan.Baik punye..

Yang tulis direct, mesti sama intonasi dengan gaya cakap juga.Maksudnye, anda boleh imagine dia bercerita bila baca entry yang ditulis.
Simple.

Blog milik peribadi yang dikongsi.It's free.And in times, it reveals who you are.
And the other side of you that people may not see..

Aku sendiri menulis blog kerana mahu berkongsi.Dan sejauh mana aku berkongsi dengan orang kat blog ni??..
well, aku cuba sebaik mungkin :)
Sejauh mana pula blog ini menceritakan siapa aku??
this one, you tell me..



Entah macam mane aku terfikir perkara ni bila baca 2 blog orang tadi , gaya dorang tulis tak reflect the way i think bout em at the first place.
Tanggapan aku meleset..
i learn that I cannot trust my first impression.

tanpa aku sedar, blog juga memperkenalkan aku dengan diri aku..hehehe

Friday, August 21, 2009

Ramadhan datang lagi.

salam..

saya blogger bernama green, ingin mengucapkan selamat menyambut ramadhan al mubarak kepada kepada semua kawan2, blogger dan sesiapa sahaja yang datang singgah ke blog ini.

Semoga ramadhan kali ni membawa seribu satu rahmat kepada kita semua.

Harapan ku untuk ramadhan kali ni juga tinggi. Semoga lebih baik dari yang sebelum2nya, dan semoga aku lebih menghargai bulan yang mulia ni dengan memperbanyak amalan.InsyaAllah.


Di kesempatan ini juga, ku ingin menghulurkan salam kemaafan terhadap semua silap dan salah yang telah dilakukan secara sedar ataupun tidak. Maaf jika ada terkasar bahasa, atau terlanjur bicara.MInta halal segala ilmu yang korang kongsi di dunia blog ini..atau di mana sahaja..

Akhir sekali..

pesanan ku, jgn curi2 makan ye.. :)

Sebelum tu, aku letak kan link di bawah ini yang akan membawa anda ke satu entry yang sangat menyentuh hati ku. Terima kasih kepada owner blog tersebut yang sudi membalas email ku..
Syukran Jazilan~

Bacalah..

buat renungan bersama

silakanterpesona-18 jam sebelum pergi tak kembali

entri yang colour hijau tu taw

Monday, August 17, 2009

ahhchooo

salam



Bersin adalah satu nikmat, pemberian dari yang Maha Esa. Seribu satu penyakit dielakkan dengan bersin. Pabila bersin, keluarlah segala kotoran, habuk dan kuman dari rongga hidung dan saluran nafas. Kemudian, menghirup udara juga akan jadi lebih mudah dan menyegarkan..

Maka kalau bersin, tutuplah hidung anda, rendahkan suara, dan..'let go'..Ok?

mana tau, boleh elak virus H1N1

bila sudah lega.. sebutlah "Alhamdulillah"
~segala puji bagi Allah~


orang lain yang mendengar sebutlah "Yarhamkallah" @ "Yarhamukillah"

~semoga Allah memberi rahmatNya kepadamu~

kita jawab balik dengan menyebut "Yahdini wayahdikullah"
~semoga Allah memeberi hidayah kepadaku dan kamu semua~

sumber dari jakim

Kalau nak tau, orang bukan Islam pun berdoa apabila bersin.Mungkin kita tak perasan.. Pada masa bubonic plague (sejenis penyakit epidemic), bersin dikatakan sebagai tanda-tanda awal penyakit tersebut. Bila seseorang bersin, orang sekeliling akan menawarkan doa (brief prayer) untuk meneglakkan 'plague' tersebut dari terus tersebar.

that brief prayer is .."God bless you"
biasa??
it is...

Bagi orang German dan masyarakat Yahudi, mereka akan sebut "Gesundheit". ini adalah perkataan jews dan Germany yang bermaksud 'kesihatan'.


~jangan lupa sebut Alhamdulillah~

Friday, August 14, 2009

Kerlipan cinta

salam

semalam bila farah bagitau pasal ustaz Asri Rabbani yang meninggal dunia, aku agak terkejut dan sedih. Too young, too soon..

Sebak..

Sangat mengagumi beliau, cara kerja, ilmu, suara yang mendayu-dayu.. Semoga roh beliau ditempatkan di kalangan hamba2 yang dikasihi. Insan yang baik macam die, pergi dulu...Perhaps, Allah lebih sayang~ Manusia datang dan pergi, semua di tinggalkan, hanya ada amalan yg jadi bekal. Cukup atau tidak??

Cikgu aku pernah gtau, kalau kita dah bersedia dengan kematian, mesti kita rasa rinnduu nak menghadap tuhan.
Rindu..

*****************************************************************
Sebagai peminat lagu2 rabbani, mesti pemergian ustaz asri memberikan kesan. Aku rasa setiap kali die nyanyi, memang penuh feel dan mendayu-dayu.. Kelebihan die..

ni aku copy dari blog ustaz asri.. bace laa..

Aku adalah pengejar syurga akhirat,bagiku dunia ini adalah tempat mempersiapkan segala sesuatu untuk meraih syurga akhirat;

aku yakin bahawa syurga akhirat tidak akan pernah dapat aku raih kecuali aku boleh menikmati syurga dunia terlebih dahulu.

Maka rumah dan keluargaku adalah syurga dunia paling indah buatku. Tempat kerja syurga dunia harianku.

Tetangga, masyarakat,dan bangsa adalah syurga duniaku yang lebih luas.Ke manapun dan sampai bila-bila pun syurgaku selalu bersamaku...


bwh ni, lagu yang ku suka..




video







faham kan kenape??